marți, 21 octombrie 2014

RECITAL FLAMENCO: PEDRO SIERRA ȘI JUANA LA TOBALA

RECITAL FLAMENCO: PEDRO SIERRA ȘI JUANA LA TOBALA

23.10.2014, Sala ARCUB

Joi, 23 octombrie, de la ora 20:00, la Sala ARCUB, va avea loc un recital de muzică flamenco, în interpretarea a două dintre numele mari ale flamencoului actual: chitaristul Pedro Sierra și solista Juana la Tobala (cantaora). 

Pedro Sierra (Hospitalet, Barcelona), renumit chitarist de flamenco, locuiește în Sevilla din 1990 și este considerat unul dintre marii artiști ai flamencoului, dată fiind polivalența cu care intervine la chitară, dar și ca acompaniament de voce și dans.

Artistul îmbină cu mare măiestrie cele trei moduri de a cânta, motiv pentru care a fost solicitat de toate marile figuri ale cântecului și dansului flamenco, între care Farruco, José Mercé, Manuela Carrasco, Mayte Martin, Mario Maya, La Tobala, Javier Barón, El Potito, Israel Galván, Cristina Hoyos, La Susi, Carmen Linares etc.

Cu timpul, Pedro Sierra a ajuns să fie chitaristul preferat al acestor artiști, urmându-și totodată și cariera de solist  prezent pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii. 

A compus muzica pentru opere de flamenco precum „Romancero Gitano" al Cristinei Hoyos, „Por Aquí te quiero ver" al lui Manuel Soler, „Los Zapatos Rojos"  al lui Israel Galván, „La Francesa" de Pastora Galván, „Poema del Cante Jondo" pentru Baletul din Andaluzia, „Encuentros"  de El Junco, și pentru filmul „Bodas de Gloria", al maestrului Farruco.

Pedro Sierra  este, de asemenea, un experimentat producător și a înregistrat de-a lungul timpului alături de nume sonore cum ar fi: Carmen Linares, El Yunque, Parrita, La Tobala, La Susi, Morenito de Illora, El Potito, Paco Taranto, María Vargas, El Polaco, José Parra, Juanito Maravillas, Perro de Paterna, El Loreño, Diego „El Cabrillero", Familia Montoya, El Barrio, Triana Pura, La Macanita, Enrique „El Extremeño", El Boquerón, Isabel Pantoja, Diego Vargas, Lolita Valderrama, Luis de Lebrija, Paco Cepero, Chiquetete, Romeros de La Puebla, Ecos del Rocío, Albahaca etc.

Ca solist, a înregistrat trei albume: „Al sur de mi guitarra" (1999), „Decisión" (2001) și „Nikelao" (2005), foarte bine primite atât de public, cât și de presa specializată. În 2012, a realizat, la cererea lui Ruben Olmo, directorul Baletului Flamenco din Andaluzia, muzica spectacolului „Llanto” de Ignacio Sánchez Mejías.

Juana Riba Salazar la Tobala, s-a născut în Sevilla, în clanul Los Tobalos. A început să cânte flamenco de când era copil și, în scurt timp, a ajuns să colaboreze, între alții, cu artista ca Manuela Carrasco, Joaquin Cortes, La Chana.

S-a făcut remarcată ca o cantaora însoțitoare în spectacole de dans flamenco, ceea ce a atras atenția maeștrilor Farruco și Mario Maya.

Vocea ei a impresionat publicul din toată lumea întrucât artista a urcat pe scene din săli de prestigiu din orașe precum New York, Yakarta, Tokio, Kuopio, México DF, Bogota, Sidney, etc. A participat la festivaluri flamenco cum sunt Bienala Flamenco de la Sevilla sau Festivalul din Jerez de la Frontera, Córdoba, precum și la întâlnirile de flamenco și fado organizate la Teatrul Regal din Madrid.

Fiind prima voce flamenco care a cântat pe această foarte cunoscută scenă, Juana Riba Salazar a impresionat prin ușurința și stilul foarte personal.

Ca solistă, a realizat opt înregistrări alături de producătorul și sotul ei, chitaristul Pedro Sierra: „Dime sí en la vida“ (1989), „Jardanay“ (1993), „Espejo del Alma“ (1995), „Rincones de sueños puros“ (1997) și ‘Duquelas“ (1999), „Azul“ (2004); în 2013, a sărbătorit 20 de ani de carieră prin discul „Entreaguas”.

Evenimentul este organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București în colaborare cu Instituto Cervantes din București, cu Ambasada Spaniei în România și cu AECID (Spania).

Pepa Caballero – Tour Manager
Francisco Kubero – tehnician de sunet

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB (Str. Batişte nr. 14) sau online pe bilete.arcub.ro. 

Preţuri: 35 lei (Categoria I) si 25 lei (Categoria II). Elevii şi studenţii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 15 lei.   

http://www.arcub.ro
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...