marți, 5 ianuarie 2016

Cand traducatorul se intoarce din vacanta....



Nu stiu altii cum sunt... dar eu m-am intors din vacanta (daca perioada sarbatorilor de iarna se poate numi asa). Nu stiu altii cum sunt ... dar eu nu reusesc sa imi revin, sa imi reintru in ritmul obisnuit: stres, email-uri, telefoane, printat, scanat etc. Stiti voi!

S-ar parea ca perioada de "readaptare" la stilul de lucru obisnuit dupa o vacanta ar dura cam 2-3 zile. Asta probabil pentru traducatorii care merg in fiecare zi la birou si sunt obligati practic sa-si revina. Dar pentru noi cei care lucram acasa??? Cum sa facem sa ne "urnim", sa avem acelasi randament
ca inainte de vacanta??? Cum sa facem sa nu mai aratam ca in poza de mai jos???


Ce-i drept, cred ca ne-au prins bine tuturor zilele in care ne-am amintit ce bine e sa nu facem nimic (da, absolut nimic!), sa butonam putin telecomanda televizorului in speranta ca vom gasi totusi un film bun, sa ne relaxam, mai o plimbare, mai un suc, mai un spectacol, poate si o carte... Am ingropat, am inghesuit, am pitit toate gandurile legate de "munca" in cel mai adanc cotlon al mintii si ne-am deconectat. Uneori imi spun in sinea mea: ii inteleg pe lenesi!

Insa, ce te faci când nu ai chef sa te apuci de treaba desi stii ca mai ai niste acte de tradus?? Asa e, deadline-ul e departe DAR...?

Incepi cu o cafea, stergi biroul de praf, calculatorul, laptopul, tastatura (poate mai gasesti ceva de sters prin casa peste care s-a pus praful iar daca nu s-a pus il pui tu) dar parca nu-ti vine sa le deschizi ca sa te apuci de lucru... Hai sa-l deschizi totusi, pui un radio online, poate te mai dezmortesti, si-asa e ger afara si ninge ca-n povesti. Hmm, tot n-ai chef? Hai, mai pune-ti o cafea (mai mica)! Poate, poate.... parca, parca...

Ok gata cu lamentarile!!! Haideti sa vedem niste sfaturi referitor la cum sa ne revenim dupa vacanta:
1. Nu incepe prima zi de lucru gandindu-te la cat de plina o fi casuta de email. Cu siguranta si clientii tai au avut Craciun si Revelion (depinde combinatia de limbi straine cu care lucrezi). Doar nu-ti inchipui ca ti-au trimis acte la tradus chiar in perioada asta? :))))
2. Accepta faptul ca va dura ceva timp pana iti vei reintra in ritmul obisnuit de lucru. Gandeste-te ca trebuie s-o iei asa, pe etape sau "ca babele".

3. Probabil ca te sperie gândul ca e inceput de an si trebuie sa-ti pui ordine in acte, facturi, contabilitate, declaratii, taxe si alte chestii. Stop! Pentru asta parca platesti contabil, nu ? In regula, atunci delega-i corvoada si nu-ti mai consuma energia. :)

4.  Cum nu ai prea multa energie, ar fi bine sa te concentrezi mai mult pe lucrurile importante. Creaza-ti o lista cu task-uri impartite astfel: urgente, mai putin urgente si deloc urgente. Vei avea astfel o evidenta clara a lucrurilor pe care trebuie sa le faci in ordinea prioritatilor. Poate nu le vei putea face pe toate intr-o singura zi si, ca sa nu te simti "putin frustat/a", incearca sa-ti stabilesti sa zicem o "to-do-list" zilnica. Cu cat vei face mai multe lucruri incluse pe lista ta cu atat vei fi mai multumit/a si vei capata mai multa incredere in tine ca usor, usor lucrurile vor intra pe fagasul normal.

5. Daca simti nevoia, fa o schimbare pe birou sau la birou. Daca e prea plin de hartoage, fa putina ordine. Pune-ti o poza din concediu, o poza cu copilul, cu sotul etc. Cumpara-ti niste suporturi noi, pune-ti un tablou langa, o floare etc. De asemenea, ii poti schimba orientarea sau te poti muta in alta camera :)))

6. Ia si o pauza. Atentie insa! Nu te conduce dupa zicala "pauzele lungi si dese cheia marilor succese". Nu stiu in alte domenii cum este dar in domeniul traducerilor pauzele lungi si dese au ca si consecinta lipsa randamentului, pierderea ideilor sau mai rau, nerespectarea deadline-urilor.

7. La finalul programului mergi la o sala. Iti mai faci niste prieteni, mai povestesti, te relaxezi. Sau daca nu ai chef sa faci sport intr-un spatiu inchis, coboara cu 3-4 statii inainte de casa si ia-o la pas. Respiri aer curat pe aceasta cale si profiti de ocazie si iti pui si sangele in miscare.

8. Si ca sa nu ti se para totul anost si sa te gandesti cu nostalgie la concediul care tocmai s-a incheiat, de ce nu incepi sa-ti planifici vacanta de vara? Stii doar: "omul gospodar isi face iarna car si vara sanie". Doar e perioada reducerilor :)

9. Si, daca tot vorbim de reduceri, de ce nu o sedinta de shopping? Cred ca au inceput deja reducerile in special la haine. Doar nu vreti sa aratati ca-n poza de mai jos???




Ok, ok...

Profit de ocazie pentru a va ura tuturor un an prosper, mult mai bun si cu impliniri!
Surse foto: www.pinterest.com; www.freelancemd.com; www.talentedladiesclub.com; www.genius.com; http://brittanynbluford.wordpress.com;


Aboneaza-te la newsletter! Vei primi direct pe e-mail ultimele noutati din domeniul traducerilor. Iar daca ti-a placut postarea, da-i share pe reteaua ta socializare preferata alegand din pictogramele de mai jos.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...