sâmbătă, 23 aprilie 2016

Ziua Internationala a cartii si a lui Sant Jordi (au si catalanii Sf. Gheorghe al lor)

Sub denumirea completa de Ziua Internationala a Cartii si a drepturilor de autor, in fiecare an pe 23 aprilie se sarbatoresc la nivel international cartea, lectura si drepturile de autor.

Scopul acestei zile este in principal promovarea lecturii, a industriei editoriale si protejarea proprietatii intelectuale prin intermediul drepturilor de autor.

Uniunea Internationala a Editurilor a propus UNESCO aceasta data  in scopul de promova cultura si protejarea proprietatii intelectuale prin drepturile de autor.

A fost aprobata la Paris de Conferinta Generala a UNESCO pe data de 15 noiembrie 1995 si de atunci, pe 23 aprilie se celebreaza in fiecare an. In 1996 initiativa a fost preluata de mai multe tari pentru ca in anul 2008 sa ajunga la peste o suta.

Un oras este declarat in fiecare an Capitala Mondiala a Cartii.

In 2001, la initiativa UNESCO, orasul Madrid a fost desemnat Capitala Mondiala a Cartii.

Anul acesta, orasul Wrocław din Polonia a fost desemnat Capitala Mondiala a Cartii primind deja nota 8 iar in anul 2017, asa cum se poate vedea mai jos, Conakry, capitala Guineei, cu nota 9, va fi Capitala Mondiala a Cartii.

AnulOrasulTaraNota
2001MadridFlag of Spain.svg Spania4
2002AlexandriaFlag of Egypt.svg Egipt4
2003New DelhiFlag of India.svg India4
2004AnversFlag of Belgium.svg Belgia4
2005MontrealFlag of Canada.svg Canada4
2006TorinoFlag of Italy.svg Italia4
2007BogotáFlag of Colombia.svg Columbia4
2008AmsterdamFlag of the Netherlands.svg Tarile de Jos4
2009BeirutFlag of Lebanon.svg Liban4
2010LjubljanaFlag of Slovenia.svg Slovenia4
2011Buenos AiresFlag of Argentina.svg Argentina4
2012ErevanBandera de Armenia Armenia4
2013BangkokFlag of Thailand.svg Tailanda5
2014Port HarcourtBandera de Nigeria Nigeria6
2015IncheonFlag of South Korea.svg Coreea de Sud7
2016WroclawFlag of Poland.svg Polonia8
2017ConakryBandera de Guinea Guineea9

De ce data de 23 aprilie?

Aceasta data fost aleasa pentru a comemora trecerea in nefiinta a lui Miguel de Cervantes, William Shakespeare si a lui Inca Garcilaso de la Vega (cu numele sau real Gómez Suárez de Figueroa), in aceeasi zi, in anul 1616.

De fapt, Miguel de Cervantes a decedat pe data de 22 aprilie si a fost inmormantat pe data de 23, in timp ce William Shakespeare a murit pe data de 23 aprilie dupa calendarul iulian, ce corespunde zilei de 3 mai din calendarul gregorian.

La aceasta data, s-au mai stins din viata si celebrii William Wordsworth (in anul 1850) si Josep Pla (in anul 1981).

In Spania, pe langa Ziua Internationala a cartii se sarbatoreste si San Jorge (in castiliana), Sant Jordi (in catalana), mai exact Sf. Gheorghe la noi. :)

Ziua lui San Jorge comemoreaza presupusa moarte a acestuia la data de 23 aprilie 303.

Acesta este sfantul ocrotitor al unor tari precum Bulgaria, Etiopia, Georgia, Anglia sau Portugalia.

In Spania este sfantul ocrotitor al comunitatilor autonome Aragón, Cataluña si Insulele Baleare, precum si al localitatilor Alcoy (Alicante), Cáceres, Golosalvo, Madrigueras (acestea doua de pe urma din Albacete), Lucena (Córdoba) si Santurce (Vizcaya).

Intrucat la nivel mondial se celebreaza Ziua Internationala a cartii si a drepturilor de autor, aceasta coincide in Spania cu San Jorge (San Jordi, in catalana). 

In Cataluña si in Insulele Baleare exista o traditie care imbina cele doua comemorari astfel: barbatii daruiesc femeilor trandafiri rosii (San Jorge) iar femeile le daruiesc carti (Ziua Cartii).

Ziua lui San Jorge (Diada de Sant Jordi, in catalana) este o sarbatoare oarecum revendicata de catalani si cu aceasta ocazie acestia isi pun la balcoanele caselor steagul catalan.


In toata Cataluña se vand trandafiri rosii si carti, ajungand la un maximum de manifestare pe Las Ramblas din Barcelona unde toata lumea se inghesuie efectiv sa-si cumpere o carte.

In ultimii ani se promoveaza intens vanzarea de carti cu semnatura autorilor si cu reduceri de pret.




In Romania, Ziua Internationala a cartii a luat ceva avant in ultimii ani. In fiecare an, cel mai cunoscut eveniment este cel organizat de Editura Litera.

Anul acesta a ajuns deja la a patra editie a evenimentului Noaptea Cartilor deschise.

Pe 23 aprilie, la orele 19:00 sunteti asteptati cu mic cu mare in Parcul Lumea Copiilor din Tineretului pentru o proiectie de film in aer liber, un spectacol de statui vivante si 10.000 de carti oferite gratuit. (www.litera.ro)

Orice, numai sa citim si noi mai mult!

Conform site-ului: www.realitatea.net care a facut o mica statistica despre piața de carte, noi ne situam cam asa:

Un român cheltuie pentru cărți mai puțin de 5 euro într-un an, cel mai scăzut prag din Europa. (daca nu ar fi de plans, ar fi ras)

● Piața de carte din România se ridică la 60 milioane de euro, în timp ce în Ungaria (țară de trei ori mai mică decât România) este de 200 de milioane de euro, iar în Germania de 7 miliarde de euro.

● Un index al practicilor culturale (care reflectă participarea la o serie de activități din acest domeniu) situează pe primul loc Suedia (43%), apoi Danemarca (36%) și Olanda (34%). România se află spre finele clasamentului cu un procent de 7%.

Pentru ca cititul nu ingrasa si nu face rau organismului, recomandarea este sa cititi cel putin o carte pe lunaAjuta creierul sa functioneze mai bine, imbogateste vocabularul si deschide orizonturile.

Si, asa cum afirma cei de la Editura Litera: "Fiecare cititor câștigat este un pas către o repoziționare favorabilă a țării noastre pe harta culturală europeană."

Desigur, asteptam si anul cand Bucurestiul va fi declarat Capitala Mondiala a cartii.

Tot astazi, in Romania se sarbatoreste si Ziua Bibliotecarului.

Tu cate carti ai citit pana acum?


Aboneaza-te la newsletter! Vei primi direct pe e-mail ultimele noutati din domeniul traducerilor. Iar daca ti-a placut postarea, da-i share pe reteaua ta socializare preferata alegand din pictogramele de mai jos.

Surse foto: www.viajoscopio.com, www.ccaa.elpais.com, www.versionoriginalbcn.com
Sursa partiala text: traducere Wikipedia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...